Säkerhet under jakten

Man kan inte bortse från att älgjakt är mycket populärt i Sverige. Människor från hela världen söker sig hit under hösten för att få en chans att vara med och jaga, eller i alla fall se en skymt av de ståtliga djuren. När det gäller älgjakt och jakt överlag är det mycket viktigt att man också tänker på säkerheten. Man får inte glömma bort att man både är ute i skogen, man handskas med knivar, vapen och dessutom kan störda djur bli arga. Men hur värnar man om säkerheten på bästa sätt?

Vapensäkerhet

Oavsett om det gäller knivar eller skjutvapen måste man tänka mycket på säkerheten. Man bör alltid hålla vapnet oladdad och säkrat fram till dess att man är på sitt pass. Även på passet bör vapnet vara säkrat fram till dess att ett djur kommer inom skjutavstånd. När man ska avlossa sitt vapen måste man också ha kontroll på var eventuella andra jägare är, och eventuell jakthund.

När man sedan ska ta ur djuret gäller det att vara försiktig. Kniven är vass och det är mycket lätt att slinta och råka skära sig ordentligt. Ute i skogen finns sällan förbandsmaterial och om man skär sig illa är det viktigt att man snabbt får hjälp.

Håll kontakten

När man är ute och jagar är det dessutom extremt viktigt att man ser till att hålla kontakten med de andra jägarna. De allra flesta använder sig av jaktradio och mobiltelefon för att hålla kontakten, men ibland är det så att alla inte har en radio. Om man ska iväg på jaktresa kan det vara klokt att hyra komradio till alla som inte har några egna. På så sätt kan alla enkelt hålla kontakten och meddela varandra om något skulle hända.

Ha koll på omgivningen

När man är ute och jagar är det av yttersta vikt att man håller koll på hur omgivningarna ser ut. Man måste se till att man har ett bra kulfång och man måste också ha koll på att det inte finns andra som kan bli träffade av kulan. Under hösten finns ofta bär- och svampplockare i skogen och dessa måste man som jägare se till att visa hänsyn till. Allemansrätten ger människor lov att plocka svamp och bär precis var som helst, och jägare har inte någon form av ensamrätt bara för att de har älgjaktspremiär eller liknande. När det gäller omgivningen måste man också ha koll på eventuella byggnader. Man bör exempelvis inte skjuta direkt mot hus, stugor eller några andra byggnader. Man måste också veta om det finns hagar eller liknande i närheten. Innan man avlossar ett skott mot ett djur måste man alltså ha koll på så mycket mer än bara omgivning.

Leave a Reply

mts_best