Bilar för jakten

Under hösten och vintern är det många som är ute på älgjakt i de svenska skogarna. Jakten sker ofta långt inne i skogen och det krävs att man har en bra bil för att man ska kunna ta sig runt inne på vägarna. Ibland kan man klara sig med en vanlig personbil, men om vägen är dålig kan man behöva något betydligt kraftigare.

En bil för tuffa vägar

Om man ska ut och köra på skogsvägar måste man ha en bra bil. Det är inte alla bilar som är gjorda för att kunna köra på sämre vägar. Om man ska ut och jaga älg behöver man ofta köra runt en hel del för att hitta rätt pass att sitta på. Kanske måste man också kunna dra en släpkärra för att ta med älgen hem. Det innebär en hel del extra belastning på bilen. Skogsvägar tenderar att ha stenar, gropar och rötter överallt och det sliter en hel del på bilen.

Bilar som låter

När man ska jaga älg är det en fördel att vara relativt tyst när man rör sig genom skogen. Då kan det vara klokt att ha en tystgående bil. På så sätt kan man enklare ta sig närmare sitt pass. Om man har en bil med chiptrim kan den låta en del och det kanske inte är så bra att ta den till skogen om man vill se några djur. Om man har lagt mycket pengar på sin bil, stylat den med mera är det kanske inte heller läge att köra ut den på vägar där underlaget i mitten kan vara lite högre, eller där man riskerar att köra fast i lera eller grus.

Lätt att köra sönder

När man är ute och kör i skogen är det bra att komma ihåg att man relativt lätt kan köra sönder bilen. Många köper därför in lite äldre bilar att ha just under jakten. Då gör det inte lika mycket om bilen går sönder och den inte går att reparera. Många hoppas på att det ska komma nya regler från Transportstyrelsen som gör att bilar som bara används för jakt inte behöver besiktigas och skattas eftersom det också kostar en del. Något gehör för det här har dock inte kommit ännu.

Frakta vapen i bilen

När man ska ut och jaga har man allt som oftast vapen i bilen. Då gäller det att ha koll på vapenlagen så att alla regler för vapenförvaring och transport följs ordentligt. Man måste också se till att man laddar ur vapnet även om man bara ska åka en kort bit. Det finns inga ursäkter att inte ladda ur. Om en olycka inträffar kan en kula på vift skada och döda.

Leave a Reply

mts_best