Jakt som fritidsnöje

I Sverige och i många andra länder är jakt ett otroligt populärt ämne. Det som allra flest är intresserade av, och det som det också talas mest om i Sverige är älgjakten. Den inleds på hösten och håller sedan på fram till januari. Då gäller det för jaktlagen att skjuta fullt i de kvoter de blir tilldelade. Det finns inget tvång att skjuta fullt men däremot är det ofta så att alla i jaktlaget vill ha sitt älgkött.

Att jaga på fritiden

När det gäller älgjakten börjar man ofta tidigt på morgonen, på en vanlig arbetsvecka. Jakten håller sedan på hela dagarna. Många jägare ser det som ett tvång att vara med på just älgjaktspremiären just för att det är tradition. Det innebär att jägaren tar ledigt från jobb och annat bara för att kunna vara med och jaga. Många gånger kan man se att jägare tar det för givet att de självklart ska få ledigt när det är jakt men under de senare åren har det här tagit stopp. Det är ingen rättighet att få ta semester bara för att man jagar. Jakten ska helt enkelt ske på fritiden, inte under arbetstid. Många tycker att det är hemskt att andra ska bestämma det, men hur många andra fritidsaktiviteter kan man ta ledigt för att utföra? En ryttare får till exempel inte ta ledigt för att denne hellre är i stallet med sin häst, eller vill åka och tävla. Man får helt enkelt anpassa sig till sitt arbete och sköta sin fritid efteråt. Det är faktiskt arbetet som gör att man kan hålla på med den fritidssysselsättning man har.

Jaga på helgen

Det går faktiskt alldeles utmärkt att åka iväg och jaga älg över en weekend eller kortare tidsperiod. Eftersom att älgjakten dessutom håller på under flera månader kan man också välja att boka in semester i god tid, eller så kan man passa på att jaga under julen när man i de allra flesta fall är ledig. Det kan rent av vara roligare att jaga under en lite kortare tidsperiod. För det första slipper man förlora pengar i onödan och för det andra finns det ingen risk att man tröttnar på jakten.

När det gäller just älgjakten är det inte speciellt smart att vara ute och jaga sent på eftermiddagen. Det kan till exempel bli svårt att fånga in en jakthund och om ett djur blir skadeskjutet kan man behöva stanna ute till mitt i natten innan man har fått tag i djuret. Att jaga efter jobbet är därför inte speciellt klokt om man inte har tur att arbeta på natten och kan åka till skogen tidigt på förmiddagen när man varit hemma och vilat ett par timmar.

Leave a Reply

mts_best