Vad kostar det att jaga?

Jakt är en vanlig fritidssysselsättning i Sverige och alla kan vara med och jaga. Men det är inte en kostnadsfri sysselsättning. Men hur mycket kostar det att jaga, och vad är det egentligen man får betala för?

Kläder för jakten

När man ska jaga lämpar det sig inte att ha vilka kläder som helst. Hos Garphyttan finner man lämpliga kläder i flera olika prisklasser. Man måste inte köpa de dyraste plaggen men man bör i alla fall lägga någon tusenlapp på att köpa ett jaktställ som klarar de flesta väder.

Vapenlicenser och jaktmark

När man ska ha egna vapen behöver man en vapenlicens och den kostar pengar att skaffa. Dessutom kan det ta en del tid. Det första vapnet kostar strax över 800 kronor att ansöka om. För flera vapen kostar licenserna ungefär 300 kronor per styck.

Man behöver också ha en mark att jaga på. Är marken den egna behöver man inte betala några pengar för att jaga men i annat fall kan det tillkomma en arrendekostnad och den kan ligga på flera tusen kronor per år. Bara en sådan sak som att vara med i ett jaktlag kan kosta 10 000 kronor per år och då tillkommer kostnader för kött om ett djur skjuts.

Köpa vapen

Att köpa jaktvapen kan kosta en hel del pengar. Nya vapen kan kosta 20 000 kronor eller mer. Det finns dock begagnade vapen för ett par tusenlappar.

Jägarexamen

Man måste ha en jägarexamen för att få vapenlicens och för att få jaga. För att få examen måste man klara av teoriprov och praktiska prov. Det kostar en del att köpa in böcker till teorin, och att gå en jägarskola kostar också ett par tusen. Dessutom måste man också betala en avgift för att göra proven. Minst 1000 kronor bör man räkna med om man läser all teori på egen hand.

Leave a Reply

mts_best