Älgjakten, en stor högtid

Det är många i vårt land som ser fram emot att älgjakten ska börja och det är som en stor högtid. Det har funnits älg i vårt land sedan urminnes tider och det är en del av vår naturliga skogsfauna. Skogens konung kallas älgen och det är inte konstigt när man ser den. Deras gigantiska horn är verkligen mäktiga och det är lätt att bara stirra på en älg och beakta dess skönhet. Varje år så skjuts det runt 80 000 älgar i Sverige och av Sveriges 300 000 jägare så är ungefär 270 000 licensierade för att jaga älg. Det visar att det är väldigt attraktivt att skjuta älg när en så stor majoritet av alla jägare skjuter älg.

Det är starkt reglerat när man får skjuta älg i Sverige och görs det utanför dessa tider så kan det bli stränga straff och till och med fängelse. Det är för att det ska finnas någon koll på hur många älgar som skjuts i Sverige men också för att det inte ska bedrivas jakt när kalvarna är precis födda. Om det skulle vara jakt precis när kalvarna är födda och mamma älg lir skjuten så finns det risk att kalven inte klarar sig och svälter ihjäl eller på annat sätt dör. Den behöver sin mamma en tid för att lära sig hur man kan överleva i skogen. När du får jaga älg står i jaktkalendern men det är alltid på hösten och i norra Sverige börjar den till exempel första måndagen i september och sedan så är det runt den tiden överallt i Sverige.

Det går inte att skjuta hur många älgar som helst under denna tid. Länsstyrelsen bestämmer varje år hur många älgar som får skjutas och när det antalet är uppnått så slutar jakten.

Leave a Reply

mts_best