Ta sig fram i skogen under jakten

Under älgjakten är det mycket människor i rörelse ute i skogarna. Det har inte bara att göra med att jägarna är ute, utan många vill också ut för att plocka svamp och för att helt enkelt röra på sig under de vackra höstdagarna. Det här kan ställa till det. Skogsvägarna är ibland inte dimensionerade för den höga bilanströmningen. Men hur kan man ta sig fram i skogen under älgjakten och vad bör man tänka på?

Ta sig längre in i skogen

Som jägare kan det ibland vara så att man måste ta sig längre in i skog och mark. Kanske har ett stort djur skjutits som man behöver dra ut till en väg. En vanlig bil kan sällan ta sig fram. Då kan en traktor med bra snökedjor vara bra, särskilt om det är vinter och mycket snö. I sådant väglag kan även en fyrhjuling köra fast, men en starkare traktor brukar kunna klara sig loss.

Använda skogsvägarna

Det finns många fina skogsvägar att välja mellan och i många fall går de utmärkt att köra på. Som förare ska man dock vara mer uppmärksam. Det är inte som att köra på en asfalterad väg utan det kan ligga stenar, rötter och trädgrenar i vägen som kan skada bilen eller göra färden obekväm.

Bra bil för skogskörning

Om du vet att du ofta ska ut i skogen är det bra att ha en lite högre bil som inte riskerar att slå i minsta lilla sten. En SUV eller liknande är perfekt. Dock får man räkna med att bilen kan ta en del stryk, och är vägen smal kan lacken repas av grenar och buskar som sticker ut.

När vädret är sämre

Vid dåligt väder kan även fina skogsvägar blir riktigt illa tilltygade. Vatten kan skapa rejäl lera medan is och snö ger halka. Det kan helt enkelt bli riktigt svårt att ta sig fram med bil.

Leave a Reply

mts_best