Rätt utrustad för älgjakten

Älgjakten är troligen den mest populära jakten i Sverige. Jägare tar ledigt från arbete, reser långt och är ute i skogen hela dagarna för att få se eller skjuta älgen. Jakten lockar även jägare från andra länder. Men älgjakt är krävande, vädret visar sig inte alltid från sin bästa sida och det gäller att vara rätt utrustad. Här får du lite tips!

Var köper man jaktutrustning?

Hos ITAB finns det alla möjliga former av bra utrustning som kan vara bra att ha under jakten. Här finns bland annat praktiska jakt- och friluftskläder som gör att du håller dig torr och varm. Jaktbutiker är annars ett stort tips när det gäller att få tag på till exempel ammunition, vapen och mer specifika jakttillbehör. Det kan dock löna sig att jämföra priserna och det kan du enkelt göra online. Tänk på att det ibland kan vara värt att betala lite mer för att få den bästa kvaliteten.

Rätt klädd för jakten

Just kläderna är en av de viktigaste utrustningsdelarna för jägaren. Det ska vara lätt att röra sig i plaggen, man ska kunna röra sig relativt tyst och kläderna bör passa miljön så att man inte sticker ut för mycket. Bra jaktkläder ska också andas så att fukt och svett kan ventileras bort. De bör också hålla regn, kyla och snö på utsidan. Att sitta blöt och kall en hel dag är varken roligt eller hälsosamt. Se också till att ha bra skor på fötterna. Älgjakt sker i skogen och du kan behöva gå i relativt dålig terräng för att komma fram till ditt pass eller för att dra ut en älg som någon fällt längre in bland träden.

En bra jaktryggsäck

En bra jaktryggsäck är något alla jägare bör ha. De populäraste varianterna har också en inbyggd stol vilket kan vara praktiskt om man vill sitta en stund under jakten. Alla vägpass och jakttorn har inte sittplatser och det kan bli jobbigt att stå under flera timmar. Se dock till att ryggsäcken inte väger för mycket. Det gäller speciellt dig som är hundförare och som går mycket under jakten.

Jakthundens utrustning

Om du har en jakthund måste den också ha rätt utrustning. En pejl för att se var den är, ett bra reflexhalsband och gärna en skyddsväst är praktiskt. Du ska också ha en bur till hunden och en vattenskål så att hunden kan få vatten under dagen.

Viktigt att ha med sig

Förutom kläder, skor och hundens utrustning ska du såklart också ha med dig din jaktradio, något att äta samt ditt eller dina vapen inklusive ammunition. Tänk också på att du måste ta med dig dina licenser och se till att transportera dina vapen på ett säkert sätt. De ska alltid vara oladdade och gärna ligga i fodral för att inte skadas under vägen ut till passet. En gropig skogsväg kan förstöra kikarsikten och annat, och vapen är inte billiga att köpa.

Leave a Reply

mts_best