Alkohol och jakt

Många tycker att alkohol och jakt är en sak som hör ihop. En liten snaps ska tas på jaktdagens morgon och till lunch tar man lite soppa och punch. Sedan på kvällen ska dagens jakt firas med alkohol. Men är jakten och alkoholen verkligen en bra kombination?

Jaktlag som förbjuder alkohol

Det finns faktiskt en hel del jaktlag som helt och hållet förbjuder alkohol. Det får inte drickas i jaktstugan eller på marken, och innan samt efter varje jakt får alla deltagare blåsa i en alkomätare. Den eller de som inte blåser grönt får helt enkelt inte vara med och jaga. Om det upprepas kan personen rent av bli utesluten ur jaktlaget. Vissa jaktlag inför de här reglerna när något har hänt och andra gör det långt tidigare. Några har också undantag för till exempel lättöl.

Fira lyckad jakt på sista dagen

Det är en sak att dricka varje dag under jakten, och en helt annan att till exempel fira att allt har gått bra under kvällen sista jaktdagen när ingen ska jaga mer. Väldigt många jaktlag brukar ha en större middag under kvällen på jaktens sista dag. Då tillåts ofta en del alkohol. Skillnaden är att man inte ska jaga på kvällen eller morgonen efter. Om man ska ha en middag med alkohol kan man beställa vin smidigt på nätet och få det levererat hem.

När det gäller alkohol och jakt behöver man inte dricka sig full. Det kanske räcker med att man tar något glas vin till maten. Vid julfester med mera kan det ofta tendera att spåra ur även om det ska jagas dagen efter. Många tar flera öl, dricker snaps med mera. Dagen efter hanteras vapen, det körs bilar med mera och det kan sluta illa.

Vad kan hända?

Det är inte speciellt bra att dricka alkohol och sedan jaga. Man kan inte bortse från att alkoholen påverkar både sinnen, reaktionsförmåga och annat. Det är med andra ord mycket som kan hända. En person som inte är helt nykter kan se fel när ett djur kommer springande och det kan leda till att man missar, att djuret skadeskjuts eller att fel djur skjuts. Det kan också vara en hund eller annan människa som blir skjuten.

När man ska jaga måste man i de flesta fall också köra bil för att ta sig till jaktområdet. Om man har tagit en snaps på morgonen är man inte nykter nog att köra, och om man har druckit kvällen innan tar det också en det tid innan man har förbränt all alkohol. Varje år fastnar flera jägare i polisens kontroller, och jägarnas riksförbund avråder från att kombinera jakten med alkohol. Det handlar inte bara om olyckor, utan också om jägarkårens rykte.

Leave a Reply

mts_best