Bilar för skogen

När det är dags för älgjakt under hösten är det många jägare ute i skog och mark. Man tar sig runt med bil och det är ibland inte helt lätt terräng. Om man är ute på jakt en hel del under året kan det vara klokt att tänka på att man skaffar en bil som är mer lämplig att använda i skogen. Men vad är viktigt att tänka på?

Välja bil för jakt

Ska man köpa en bil avsedd för jakt kan det vara bra att tänka efter en del. Man kan till exempel behöva ha plats med en hund i bilen. Man ska också tänka på att man ska få plats med ryggsäck, vapen och en hel del annat. I regel spelar det inte så stor roll om man väljer en äldre bil eller en ny variant. Det kan dock vara klokt att tänka på att en gammal bil ofta är lättare att reparera på egen hand.

Att köra på skogsväg

Att köra på gropiga och spåriga skogsvägar är inte alltid så lätt. Det kan dessutom vara så att mittremsan i vägen kan vara hög. Man måste också vara medveten om att det kan sticka upp stenar eller annat ur vägen som kan skada bilen relativt allvarligt. När man kör är det viktigt att man tänker på att man tar det lugnt. Det är ofta bra att hålla koncentrationen på vägen och dessutom måste man se till att man har koll på bilens storlek. Ibland kan man behöva ha däcken på bilens ena sida uppe i bilens mitt och det kan vara svårt att hålla styr på ekipaget.

Hög markfrigång är bra

När det gäller bilar för jakt är det alltid bra att ha en hög markfrigång. Det finns en hel del bilar från Mitsubishi som har just den här egenskapen. Med en högre markfrigång kan man komma över stenar, ta sig igenom hål, med mera. Det är också bra att se till så att bilen har en riktigt bra stötdämpning. Det kan annars bli stötigt och jobbigt att åka.

När bilen går sönder

Även om man köper en rejält dyr bil för att ha i skogen måste man trots allt vara medveten om att det alltid finns en risk att bilen går sönder. Bilar som körs på skogsväg eller i terrängen går oftare sönder än en bil som bara körs i stan. Det kan alltid vara bra att ha lite verktyg i bilen när man åker i skogen. På så sätt kan man göra en del mindre reparationer på egen hand. En bärgningsbil kan till exempel ha problem med att komma in på en riktigt smal väg och då är det bra att till exempel kunna byta däck på egen hand.

Leave a Reply

mts_best