Vapen för älgjakt

 

Om man ska jaga gäller det att välja rätt typ av vapen. Jaktvapen kan grovt sett indelas i två klasser: kulvapen och hagelvapen. Hagel används inte för att jaga älg, utan det är mer lämpat för att skjuta mindre vilt med beroende på vilken typ av hagelbössa du har. Om du har en enpipig och tillräckligt kraftig bössa går det att jaga till exempel dovhjort och vildsvin med hagel, men fortfarande inte älg.

 

För älgjakt är det kulvapen som gäller, det vill säga ett gevär som laddas med kulor och inte hagelpatroner. Kulvapen delas Low angle view of a hunter standing on a snowy hill and holding rifle. He is looking in the distance and sun visible in the sky.in i fyra olika klasser utifrån kulvikt och anslagsenergi i träffögonblicket. För att ett vapen ska vara godkänt för älgjakt behöver det vara av klass ett, den högsta klassen. Den ammunition du laddar med måste också vara expanderande, det vill säga att när den träffar målet så ska den utvidga sig själv och skapa ett större ingångshål än vad bara kulan i sig hade gjort. Dessa regler finns av hänsyn för djuren. Det du som ansvarstagande jägare vill undvika är att skadskjuta ett djur, utan du vill ha ett direkt dödande skott. Ett skadeskjutet djur riskerar dels att komma undan, och om du inte dödar det utan bara skadar det så orsakar du dessutom djuret väldigt mycket onödigt lidande då det knappast kommer överleva särskilt länge i naturen ändå. Kulvapen i klass ett kallas ofta för just Älgstudsare, då det är älgjakt som är deras huvudsakliga ändamål.

När du ska köpa ett vapen är det som vanligt din budget som sätter begränsningen. Den som har mycket pengar kan lägga en hel förmögenhet på ett handgjort och ornamenterat gevär tillverkat i England. Den som har en mer begränsad budget kan istället välja att köpa ett begagnat lågprisvapen. Till ditt gevär behöver du ett sikte och ett siktfäste, även här går det att hitta både billiga alternativ och sådana med extremt avancerad optik och en prislapp satt därefter. Att välja vapen är inget som ska göras lättvindigt, ditt vapen kommer du leva och jaga med länge så se till att göra en noggrann research innan och fundera över vilka behov och förutsättningar just du har. Ett bra tips är att börja på internet, läsa på och söka runt efter olika alternativ. Sen är det bästa dock att köpa vapnet, eller i alla fall åka och känna på det, i en fysisk butik. För att jakten ska flyta på smidigt så behöver ditt vapen bli en förlängning av dig, och då är det viktigt att du trivs med det. Funktionalitet, utformning, hur det känns i handen och hur det ser ut är alla viktiga delar när du ska köpa en ny bössa.

Leave a Reply

mts_best