Hur blir man medlem i ett jaktlag?

Att jaga börjar bli en allt mer populär fritidssyssla. I takt med att vår medvetenhet om miljöproblem och vikten av ekologisk mat ökar, blir det vilda köttet en allt mer attraktiv matkälla. De vilda djuren är ju onekligen de som lever i bäst samklang med naturen. Även den mest ekologiska hållning av boskap, är i någon mening ”onaturlig”, och påverkar miljön negativt på olika sätt. Allt från att trampa sönder känslig flora i hagarna, till att orsaka växthusgaser. En älg eller ett rådjur, exempelvis, producerar å andra sidan kött på ett sätt som inte kan lastas för negativ miljöpåverkan.

En svår hobby för nybörjare

Så vad bör man göra om man plötsligt drabbas av lusten att försöka jaga sitt eget kött? Först måste man ta jägarexamen, vilket ofta kan göras ganska enkelt. Ett svårare hinder blir att hitta en jaktmark. Man måste ofta vara tålmodig. Det långsiktigt säkraste sättet är att bli medlem i ett jaktlag. Man kan söka online efter jaktlag som annonserar om platser, sedan ansöka och hoppas att man passar in i gänget. De sociala aspekterna av ett jaktlag är ju enormt viktiga. Många jaktlag som lyckas pussla ihop rätt medlemmar, år efter år, kan bli riktigt långlivade. En stor älg fälldes av jaktlag med anor nyligen, och det är inte svårt att hitta fler jaktlag som funnits i 100 år.

Tyvärr något av en prylhobby

Ett första hinder för nya jägare är alltså ofta att hitta ett jaktlag som är både socialt och geografiskt lämpligt. Nästa steg blir att utrusta sig för jakten. Tyvärr kan det bli ett ganska dyrt företag, för den som är helt ny. Dels kräver vårt kärva nordiska klimat rejäla kläder, vilket snabbt kan bli dyrt. Därtill måste man skaffa sig ett par lämpliga vapen. Att köpa begagnat är ett bra tips i det sammanhanget, men den totala kostnaden kan ändå bli många tusen kronor. Ett gott insidertips för den nyblivne jägare som rustar sig för hobbyn, är att satsa en slant på bra kängor. Att stå på pass i minus 10 – 20 grader, kan verkligen fresta på isoleringens förmågor!

Leave a Reply

mts_best