Metoder för älgjakt

Någon som aldrig har varit med på en älgjakt förut har kanske en bild framför sig av en ensam jägare med sitt gevär som smyger fram genom skogen och letar efter en intet ont anande älg. I verkligheten är det mycket sällan som jakten ser ut så, då det finns flera olika metoder för att jaga älg.

Den metod som beskrevs ovan kallas för smygjakt eller pyrschjakt. Jägaren tar sig då till platser som är kända vistelseplatser för älgar, och försöker smyga sig på dem medan de betar. Denna typ av jakt kan också kombineras med den så kallade lockjakten, då jägaren härmar lätet av en älgko. Detta fungerar nära älgens brunst, då brunstiga älgtjurar kan lockas av ljudet. Annars är det också vanligt att jägaren helt enkelt sitter still på lurpass och väntar på att älgen ska komma – något som kallas vakjakt.

Det är dock lika vanligt eller vanligare att jägaren har sällskap under jakten, av andra människor eller av hundar. Två vanliga metoder för att jaga älg är nämligen löshundsjakt och ledhundsjakt. Den förstnämnda metoden används framförallt när jakten bedrivs i stora marker. En hund går då lös tillsammans med föraren, och om hunden får vittring på en älg som står stilla ger den skall, vilket ger jägaren en chans att smyga sig på älgen. Ledhundsjakt går till på samma sätt, med den skillnaden att hunden inte går lös.forest-690920_960_720

Om man ska jaga i marker som man vet är älgrika, kan en drevjakt vara effektiv. Den går till så att deltagarna i jakten bildar en kedja som går med ungefär 50 meter mellan sig, och går framåt samtidigt som de försöker driva älgarna mot skyttar som har placerats ut tidigare. En liknande metod är tryckjakt, men den utförs med färre människor som rör sig betydligt tystare. Det gör att älgarna inte rör sig bort med samma panik.

Om du alltid har velat vara med om en älgjakt, men inte har tillräckligt med pengar för att dels genomgå utbildningen för att ta jägarexamen, dels köpa ett jaktvapen, kan ett snabblån vara lösningen. Då kan du kanske bli färdig jägare i tid för årets jaktsäsong, och sedan betala tillbaka lånet bit för bit när du har fått uppleva jakten du längtat efter.

Leave a Reply

mts_best